Guide: Heldagstur til Galle Fort, Sri Lanka

Er tiden knap, kan en heldagstur til Galle Fort være en fantastisk idé. Af alle de steder, vi besøgte på Sri Lanka, er Galle Fort et af vores yndlings. Du vil med garanti have følelsen af, at én dag simpelthen ikke er nok. Men lad os få det bedste ud af det – med vores guide til en heldagstur på Galle Fort.

For at få det meste ud af din tur rundt på Galle Fort, skal du først og fremmest kende lidt af den srilankanske historie.

Portugiserne ankom til øen tilbage i 1505. De gav øen navnet Ceilao, hvilket blev ændret til Ceylon under den britiske kolonisering. Dette navn holdte ved gennem landets uafhængighed og helt frem til 1972, hvor øen fik navnet Sri Lanka.

Fortet ved Galle blev først bygget i 1588 af portugiserne, og derefter videreudviklet af hollænderne i de efterfølgende år. Fortets opgave var at forhindre angreb for fjender – både til vands og til lands. I 1796 blev Galle overdraget til briterne. De lavede efterfølgende store ændringer ved fortet, således det blev det Galle Fort, som vi kender det i dag.

De smukke gamle bygninger, bygget af både portugiserne, hollænderne og briterne, står stadig den dag i dag, og er nu blevet en del af Unescos verdensarvsliste. Dog fungerer fortet ikke længere som et hovedkvarter, men er blevet omdannet til moderne caféer, butikker og gallerier. Stemningen på fortet og de mange små hyggelige gader er noget, som du simpelthen ikke må misse, når du er på Sri Lanka. Fortet er fyldt med historie, men er du mere til shopping eller bare en flot solnedgang – så finder du også snildt det her. 

Den historiske rundtur

Første stop: Main Gate

Åbningstider: Åbent døgnet rundt
Adresse: Stadium Road / Rampart Street, Galle Fort, Galle 80000, Sri Lanka
Pris: Gratis

For at gøre det nemmest for dig selv, kan du starte din rundtur på Galle Fort ved dets port. Herfra, går muren rundt om hele fortet. Porten er prydet med et udhugget våbenskjold, med en løve på hver side, en hane på toppen og bokstaverne VOC. Dette står for Verenigde Oostindische Compagnie, hvilket betyder Forenede Østindiske Kompagni.

Flagposten Galle Fort, Sri Lanka

Andet stop: Den hollandske kirke (Dutch Church)

Åbningstider: Klokken 8:30 – 16:30
Adresse: Church Street, Galle Fort, Galle 80000, Sri Lanka
Pris: Gratis

Næste stop på din rundtur på Galle Fort er den hollandske kirke. Denne blev oprindeligt bygget i 1640, men den nuværende bygning daterer ”kun” tilbage til 1755. Kirken bliver stadig flittigt brugt til gudstjenester hver søndag.

En ting, du skal lægge mærke ved kirken er gravstenen, der er blevet inkorporeret i dens vægge og gulve. Historien går på, at den nærliggende hollandske kirkegård blev nedlagt, og at gravstenene efterfølgende blev sat ind i kirken.

Derudover, står det oprindelige orgel fra 1760 stadig den dag i dag – et gammelt, men smukt syn.

Den hollandske kirke (Dutch Church) ved Galle Fort, Sri Lanka

Tredje stop: Det Nationale Maritime Arkæologi Museum

Åbningstider: Klokken 8 – 16:30 hver dag, på nær helligdage
Adresse: Queen Street, Galle Fort, Galle 80000, Sri Lanka
Pris: Voksen: 300 LKR. Barn:150 LKR.

Fra en flot kirke går turen videre til maritimmuseet. Her får du et indblik i den srilankanske historie, samt hvor stor en del havet egentlig er af denne. Galle agerede som stor havne- og fiskerby i tidernes morgen, og du har derfor, på museet, mulighed for at se gamle fiskerbåde, men også at lære om den srilankanske fiske-teknik. Derudover, kan du lære om de tsunamier Sri Lanka gennem tiden har været udsat for, og hvilke konsekvenser disse har haft for Galle.

Det Nationale Maritime Arkæologi Museum ved Galle Fort, Sri Lanka

Fjerde stop: Alle Helgens kirken (All Saints Church)

Åbningstider: Klokken 7 – 18 hver dag
Adresse: Church Street, Galle Fort, Galle 80000, Sri Lanka
Pris: Gratis – tager gerne mod donationer

Fra et spændende museum sætter du kursen mod endnu en kirke – i denne omgang Alle Helgens kirken. Denne kirke blev etableret af briterne, under deres kolonisering, i 1871. Med sin victorianske arkitektur er kirken ikke til at misse på den lille gade inden for fortets mure. Så sørg for at sætte tid af, således du for alvor kan nyde Alle Helgens kirkens skønhed.

Alle Helgens kirken (All Saints Church) ved Galle Fort, Sri Lanka

Femte stop: Det hollandske hospital (Old Ducth Hospital)

Åbningstider: Klokken 8 – 23 hver dag
Adresse: Old Hospital Building, Hospital Street, Galle 80000, Sri Lanka
Pris: Gratis

Næste stop på din rundtur på Galle Fort er det hollandske hospital. Dette blev bygget i det 17. Århundrede, men står stadig med pomp og pragt den dag i dag. Dog, er det blevet udviklet til et shopping center, med 21 trendy butikker fra både lokale og globale mærker. Således, har du mulighed for at finde souvenirs til dem derhjemme, mens du går blandt gamle søjler, tykke vægge, granit fliser og ikke mindst på de oprindelige trapper.

Det hollandske hospital (Old Ducth Hospital) ved Galle Fort, Sri Lanka

Sjette stop: Fyrtårnet

Åbningstider: Åbent døgnet rundt
Adresse: Rampart Street, Galle Fort, Galle 80000, Sri Lanka
Pris: Gratis

Fra det hollandske hospital går turen videre til Pointe De Galle Light, også kendt som fyrtårnet ved Galle Fort. Dette flotte stykke arkitektur blev bygget i 1848. Desværre, gik det originale fyrtårn til under en brand, hvorefter det ”nye” fyrtårn blev bygget i 1939 et par metre fra, hvor det originale stod. Fyrtårnet var et af vores yndlings monomenter på fortet. Med den smukke udsigt, de omkringliggende palmetræer og lyden af bølgeskvulp kan det nærmest ikke blive mere idyllisk. Så sørg for at have kameraet klar – det er det perfekte sted for instagrambilleder.

Syvende stop: Gåtur langs fortets mur 

Åbningstider: Åbent døgnet rundt
Adresse: Rampart Street, Galle Fort, Galle 80000, Sri Lanka (dog på fortets mur, og ikke på vejen)
Pris: Gratis

Fortets mur er, hvor lokale og turister for alvor mødes og nyder den helt fanatiske udsigt over både hav og by. Turen til det sidste historiske monument, på din rute, starter derfor her.

Start ved fyrtårnet på den sydøstlige del af fortet. Herfra, kan du gå rundt om fortet langs havet.

Sæt kursen mod nordvest siden af fortet, hvor du kan se klokketårnet. På dette sidste stykke af din rute går du der, hvor grænsen mellem by og fort går.

Havudsigt ved Galle Fort, Sri Lanka

Ottende stop: Klokketårnet

Åbningstider: Åbent døgnet rundt
Adresse: Rampart Street, Galle Fort, Galle 80000, Sri Lanka
Pris: Gratis

Sidste stop på din historiske rute på Galle Fort er klokketårnet. Dette har stået i alt sin pragt siden 1833. Her kan du gå på opdagelse blandt de mange statuer, nyde udsigten over Galle by og det lokale cricket stadium. Hvis du er heldig, kan du opleve en venskabelig kamp mellem de lokale.

Klokketårnet ved Galle Fort, Sri Lanka

Shopping på Galle Fort

Kombiner sightseeing og souvenirshopping i gaderne på Galle Fort, hvor handel af luksusvarer, krydderier og smykker er århundredes gamle traditioner. Mange varehuse og firmaer, der en gang fandt verdens bedste krydderier, ædelsten og elfenben, har nu elegante butikker inden for fortets mure. Her finder du smykker, antikviteter, kosmetik, brugskunst og meget meget mere.

Så gå på opdagelse blandt de mest populære, unikke og sceniske butikker på Galle Fort, og find den perfekte souvenir til dem du har kær.

Vores 4 yndlings butikker var disse:

  1. Embark – Kan du lide at shoppe og elsker hunde, så er Embark den perfekte butik for dig. Her finder du nærmest alt – i form af krus, tøj og andre souvenirs. Selvfølgelig, alle med hundemotiver. Pengene går til organisationer, der hjælper herreløse hunde. Det er et virkelig godt initiativ, og helt klart et besøg værd. 
  2. Stick No BillsEn af vores absolutte favoritter. Her finder du grafisk design på postkort og plakater. Du kan næsten ikke lade være med at købe plakater og postkort med hjem. De vil være perfekte til en billedvæg. Derudover, er det nogle super cool og anderledes postkort til dine kære hjemme i Danmark.
  3. Orchid HouseHer finder du smykker, srilankanske saronger og ikke mindst brugskunst.
  4. BarefootDette er en butik, af en større kæde, der sælger interiør. Her finder du alt fra diverse nips, stof, tøj, bøger, legetøj og souvenirs.

Den perfekte afslutning

Slut din heldagstur til Galle Fort af med den perfekte afslutning. Fortets mur er, som sagt, stedet hvor lokale og turister mødes. Det er samlepunktet for alle, der opholder sig inden for fortets mur omkring solnedgang, og det er der en helt speciel grund til. Solnedgangen, set fra fortets mur, er magisk og simpelthen en af de ting, du ikke må misse, når du er i Galle. Lyset er helt fantastisk og perfekt til dine instagrambilleder. Derudover, er stemningen på fortet fredfyldt og den helt perfekte måde at afslutte en dejlig dag på Galle Fort af.

Solnedgang ved Galle Fort, Sri Lanka