Sådan bruger du Grab

Hvis du er ligesom de fleste, så har du fravalgt lejebilen på din kommende tur til Sydøstasien. Men hvordan kommer du så rundt? Udover, de traditionelle (og dyre) taxa’er og hoteltransport-services, så har smartphones og internet-dækning overalt åbnet op for nye muligheder. I Danmark kendte vi i en kort periode Uber, som især er store i USA, hvor man i Sydøstasien bruger Grab. Det er en applikation, der gør det muligt at booke ture i privates biler og scootere til en fornuftig pris. Det fungerer super godt, al betaling kan foregå over dit betalingskort, og chaufførerne bliver anmeldt efter hver tur, så kun de bedste får lov at køre. Men hvordan bruger du den her applikation? Lad os forklare.

Grab tilbyder på nuværende tidspunkt deres service i Singapore, Malaysia, Indonesien, Thailand, Vietnam, Filippinerne, Myanmar og Cambodia. Se listen over hvilke byer appliaktionen kan benyttes i her.

1. Hent Grab i App Store eller Google Play

Når du skal hente Grab til din telefon, så kan du på din iPhone hente den fra Apple App Store, og hvis du har Android, skal den hentes den fra Google Play.

2. Opret en gratis konto

Før du kan få lov at benytte applikationen, skal du oprette en konto. Det er helt gratis, men vær opmærksom på, at hvis du tilføjer dit betalingskort (hvilket vi på det kraftigste anbefaler, så du slipper for at stå og rode med kontanter) reserverer de et gebyr på din konto. De endte vist nok med at trække beløbet fra vores konto, men der var ikke tale om mere end et par kroner – hvilket vi hurtigt fik tjent hjem i forhold til at skulle benytte almindelige taxa’er.

Processen med at oprette en konto er relativ lige til. Når du åbner applikationen, vil du have muligheden for at registrere dig via din Facebook-konto, Google-konto eller ved at bruge dit telefonnummer. Du vil under alle omstændigheder komme til at bekræfte dit telefonnummer, og Facebook- og Google-kontoerne er derfor bare for at enkeltgøre login-processen senere hen.

Applikationen guider dig hele vejen. Når du har indtastet dit telefonnummer, skal du skrive en bekræftelseskode, som du får tilsendt, og så skal du udfylde et par korte informationer. Det tager højst et minut eller to, at oprette din konto.

3. Tilføj dit betalingskort (frivillig)

Hvis du vil undgå at skulle rode med kontanter og altid sørge for at du har småpenge på dig, så du kan betale din chauffør, anbefaler vi at du tilføjer dit betalingskort. Processen er også her meget lige til, og applikationen guider dig hele vejen. Hvis ikke du bliver spurgt om hvorvidt du ønsker at tilføje et betalingskort, så gør du det manuelt sådan her:

  1. Klik på menneskeikonet øverst til venstre
  2. Klik på “GrabPay”
  3. Klik på “Add Payment Methods”
  4. Udfyld dine kortoplysninger, som hvis du køber noget på nettet
    1. Hvis du har et VISA-kort kan det kræve en ekstra bekræftelse via dit telefonnummer
  5. Færdig!

Nu kan du booke rides med dit betalingskort (hver sikker på, at du har valgt betalingskort og ikke kontanter inden du booker din tur. Det kan du se i det øverste felt til venstre over opsamlingssted og destination.

4. Book din tur

Nu er du klar til at booke din første tur. Det gør du ved at gå til forsiden og vælge Tranport-boksen. Herefter vil der dukke et kort op, med en lille hvid boks nederest. I boksen er der to felter, det øverste er der hvor du vil samles op, og det nederste er der hvor du vil hen. Som standard vil applikationen benytte din aktuelle placering, hvis du har tilladt det, som opsamlingssted. Dette kan du ændre ved at trykke på feltet, og skrive et andet sted. Det er også muligt blot at placere en nål på kortet, der hvor du vil samles op. Hvis du er i et populært område, vil Grab foreslå populære opsamlingssteder.

For destination fungerer det på samme måde. Du trykker blot på det nederste felt, og skriver din destination eller vælger den på kortet ved at placere en kortnål.

Nu skal du tjekke at du har valgt det rigtige betalingsmiddel, enten kort eller kontanter i toppen af den hvide boks. Ved siden af har du også mulighed for at anvende promocodes. Men lidt mere om det nedenfor.

5. Alt det andet

Grab er meget mere end bare en digitaliseret og privatiseret taxa-service. De tilbyder også levering af mad, mulighed for at betale i butikker, og meget mere. Som turist er det nok primært transport-delen som du kommer til at bruge, men de andre muligheder er der altså også.

Derudover, optjener du point for hver tur du tager, hvert måltid du bestiller, osv. Disse point kan du bruge på at købe rewards, som trækker en del af beløbet fra din næste bestilling. Af og til deler Grab også ud af de her rewards, som du kan finde i menuen under GrabRewards. Her kan du se en lang række belønninger, som du kan indløse på din næste tur. Det kan måske godt virke lidt kompliceret – blandt andet fordi det halve af teksten kan stå på det lokale sprog, men kig blot efter et sted hvor der står noget med ride, transport eller lignende.

Men det er alt sammen ekstra – bare vær opmærksom på at muligheden for at spare lidt penge er der.

Vi håber at du nu er good-to-go når det kommer til at bruge Grab på din rejse. Hvis du alligevel skulle støde ind i problemer, så skriv endelig til os i kommentarerne nedenfor.