Guide til Montpellier i Frankrig: Det skal du se

Den Franske Riviera er et langt stræk af fantastisk natur, flotte kystbyer og oplagte feriemål. Du kender sandsynligvis allerede til Saint Tropez, Cannes og Nice, men hvad med Montpellier? De færreste har hørt om byen, og endnu færre har besøgt den – men det kan man med fordel overveje at lave om på.

Montpellier har nemlig meget at byde på. Udover den gode placering lige ned til det varme Middelhav, byder den franske storby også på rigeligt med shoppingmuligheder, velholdt fransk arkitektur og et væld af museer.

Læs med i vores guide til Montpellier lige her og bliv klogere på alt fra parkeringsmuligheder og gode spisesteder til de bedste museer, overnatningsmuligheder og shoppingsteder.

Kør direkte ind til den gamle bydel

Som så mange andre mellemstore byer i Frankrig er Montpellier ikke synderlig spændende, når man bevæger sig rundt i de nybyggede kvarterer. Byggestilen er inspirerende, og der er ikke meget at lave som turist – udover måske at finde et godt spisested eller to.

Heldigvis har Montpellier et es gemt oppe i ærmet; byen har nemlig en særdeles velbevaret gammel bydel, som man kan vandre rundt i i flere timer. Udover at byens gamle bygninger og monumenter er velbevarede, så er den gamle bydel heller ikke blevet overasfalteret for at gøre plads til store veje.

Faktisk er en stor del af den gamle bydel i Montpellier bilfri zone, hvilket har gjort plads til hyggelige pladser, springvand, parker og shoppinggader – præcis som man drømmer om, når man planlægger sin ferie til Sydeuropa.

Så det er bare med at køre direkte ind til den gamle bydel, for vi kan roligt sige, at man ikke går glip af meget, hvis man undlader at besøge de mere nybyggede kvarterer af Montpellier. Det er heldigvis forholdsvis nemt at komme direkte ind til den gamle bydel; du skal blot følge skiltene til centre ville eller sætte GPS’en til Rue Foch.

Så får du muligheden for at køre direkte ind under den gamle triumfbue, som blev opført i 1692. Herefter kan du tage en æresrunde ned for enden af vejen, hvor du kan vende på Place des Martyrs de la Résistance, og så er det ellers med at finde et sted at parkere.

Parkering i Montpellier

En af de ting, som vi gerne vil rose Montpellier for, er deres parkeringsmuligheder. Der er nemlig direkte adgang til op til flere parkeringskældre, når man kører ind ad Rue Roch. Den første man møder på højre hånd hedder Parking Arc De Triomphe, og her betalte vi, hvad der svarer til lige knap 22 kroner i timen.

Det må siges at være en meget fornuftig pris for at parkere i skygge i midten af Montpelliers absolut mest spændende distrikt for turister. Det eneste man kunne savne på en varm sommerdag skulle være et airconditionanlæg i kælderen, så bilen var dejlig kold at sætte sig ind i efter man har været på tur rundt i byens gader.

Der er naturligvis også andre parkeringsmuligheder i området omkring den gamle bydel, både gratis og betale, som man også kan gøre brug af. En hurtig søgning på Google efter parkering i nærheden af Place des Martyrs de la Résistance kan være nok til at vise en række parkeringspladser.

Seværdigheder du bør opleve i Montpellier

Når du har fået stillet bilen eller har taget letbanen, bussen eller cyklen ind til bymidten, så er det med at finde ud af, hvad tiden skal gå med. Som vi tidligere nævnte, er der rigeligt med ting, som man kan beskæftige sig med, så det gælder blot om at vælge.

Butikker og restauranter

Store dele af den gamle bydel i Montpellier byder på små, hyggelige franske butikker og restauranter, som absolut er et besøg værd. Her kan du naturligvis finde masser af god mad, og alverdens tøj, nipsgenstande, souvenirs, plakater, malerier og hvad du ellers kunne forestille dig.

Men der er ikke kun tale om små butikker. For holder man sig på de helt store gader inde i den gamle del af Montpellier, finder man også velkendte brands som Hugo Boss, Mango, VANS, Foot Locker og mange flere.

Er man til shopping og god mad, kan man altså hurtigt få en dag til at gå med at gå i butikker – store som små – i Montpellier. Og så kan man passende tage en pause og spise is fra Amorino – Gelato al Natural. Et centralt placeret ishus med adskillige velsmagende isvarianter.

Gamle bygninger

Den historiske bymidte er dog meget mere end gode restauranter og fine butikker. Den består nemlig også af op til flere gamle bygningsværker, som absolut er et besøg værd.

Du kan eksempelvis komme ind i Montpellier Katedral – en imponerende konstruktion, der akkompagneres af den Vestlige Verdens ældste lægeskole (bygget i 1220 og stadig i brug). Andre gamle bygninger, der er værd at besøge er:

  • Carré Sainte-Anne (kirke)
  • Saint-Roch-kirken
  • Saint-Côme Amfiteater
  • Mikvé (jødisk badeanstalt fra det 12. århundrede)
  • Saint-Clément Aqueduct
  • Arc de Triomphe

Alle disse og mange flere er gamle bygninger, der er mellem 900 år og 100 år gamle, og som er særdeles velbevaret. Triumfbuen fungerer som indgang til den gamle bydel, og akvædukten er et imponerende syn, når man ser hvordan den strækker sig henover store dele af Montpellier.

Museer

Udover at have mange gamle bygninger, som er fascinerende at se på, og som ser godt ud på Instagram, så byder Montepellier også på nogle interessante museer. Blandt andet kan du besøge Musée Fabre, der betragtes som et af de mest prestigefyldte kunstmuseer i Europa.

Andre museer i Montpellier tæller Musée d’Art Brut, Hôtel des Collections og The Panacée, som også alle er et besøg værd, hvis man er interesseret i kunst.

Bliv vejledt hos turistinformationen

Både den nye og gamle del af Montpellier kan være en anelse uoverskuelig at finde rundt i, hvis ikke man ved, hvor man er på vej hen. Derfor kan man med fordel gå forbi turistinformationen i den gamle bydel, hvor man kan få gode råd, vejledning og ikke mindst få udleveret et kort, hvor alle byens attraktioner er fremhævet.

Turistinformationen finder man ved starten af Allée de Lattre de Tasigny – en allé i den østlige del af det historiske Montpellier.

Du kan forberede dig hjemmefra, ved at surfe rundt på Montpelliers hjemmeside målrettet til turister, hvor indholdet er tilgængeligt på adskillige sprog; herunder engelsk og tysk.

COVID-19 i Montpellier

Rejser du i Frankrig under coronavirusudbruddet? Så skal du være forberedt, for i store dele af landet, skal du have mundbind på, når du bevæger dig i det offentlige rum.

I Montpellier gælder det, at du skal have mundbind på i hele bymidten, ligegyldig om du befærder dig udendørs eller indendørs. Mundbindet må kun tages af, når du sidder ned på en restaurant – ellers ikke.

Det kan hurtigt blive rigtig varmt, hvis man besøger Montpellier på en lun sommerdag. Heldigvis byder store dele af den gamle bydel på skygge, og vælger man en dag med lidt vind, er det ikke helt håbløst at gå med maske.