Værd at vide før afrejse til Marrakech, Marokko

Marokkos lyserøde by, Marrakech, kan være utrolig overvældende, men du kan sagtens rejse dertil uden at have gjort dig nogen form for research. Det er dog altid rart at vide, hvad du kan forvente af en by, samt at have et par tips og gode råd med på rejsen. Du får derfor her 14 nyttige tips til din rejse til Marrakech. Vi håber, at du kan få gavn af disse.

#1 Visum

Marokko er for dig, som dansk statsborger, visumfrit i maksimalt 90 dage/3 måneder. Her skal det primære formal får din rejse dog være turisme. Derudover, skal dit pas være gyldigt i 3 måneder ud over dit opholds varighed.

Når du ankommer til lufthavnen i Marokko er det et krav, at du kan fremvise din returbillet og, at du har tilstrækkelige økonomiske midler for dit ophold i landet. Vi blev dog ikke spurgt ind til vores økonomi – men sørg for at have det til rådighed, hvis det skulle ske.

En anden ting, som du skal være opmærksom på, når du ankommer i lufthavnen er en lille blanket, som du skal udfylde. Her skal du oplyse diverse oplysninger – blandt andet, hvor du skal bo under dit ophold. Det er derfor godt at have disse oplysninger ved hånden.

Den udfyldte blanket tages med til paskontrollen, hvor du fremviser den, dit pas og dit boardingkort fra flyet til Marokko. Husk derfor, at gemme dit boardingkort til du er kommet gennem paskontrollen i Marokko.

Hvis du som dansk statsborger ønsker en opholdstilladelse ud over 90 dage/ 3 måneder, i Marokko, skal du ansøge om opholdstilladelse hos det marokkanske politi. Dette skal ske senest 15 dage inden din opholdstilladelse udløber – Så det er vigtigt, at du husker dette i tide.

Er du stadig i tvivl om noget eller gerne bare vil være på den helt sikre side, kan du finde mere information hos Den Marokkanske Ambassade i Danmark.#2 Valuta

Den Marokkanske Dirham er en lukket valuta, hvilket vil sige, at du ikke kan veksle hjemmefra. Du må nemlig ikke tage valutaen med ind eller ud af landet. Du kan dog veksle til Dollars eller Euro i Danmark, og veksle disse om til Dirham, når du lander i Marokko. Dette kan blandt andet ske i lufthavnen. Du behøver dog ikke at veksle og hæve lige der, hvor du henter din baggage. Vent derimod til, at du kommer ud på den anden side af toldtjekket. Herfra, kan du gå ned i Check-in-hallen, hvor du finder mange hæveautomater og vekselkontorer.

En anden ting, du skal være opmærksom på i Marokko, når det kommer til valuta, er hæveautomaterne. Der er en lov i Marokko, der bestemmer, at du kun kan hæve 2000 Dirham ad gangen og maksimalt 6000 Dirham på én dag. Det kan derfor blive en dyr omgang at veksle, da der ofte kommer et gebyr på omkring 30 kroner. At finde et beløb (bare cirka) for hele din tur hjemmefra, vil derfor helt klart gøre din tur billigere. Dermed, kan du medbringe det i form af Dollars eller Euro og, som sagt, veksle det til Dirham ved din ankomst i lufthavnen.  

#3 Drik ikke vandet

Titlen på dette punkt siger nok mere eller mindre sig selv. Men for en god ordens skyld, får du alligevel en kort uddybning. Vandet i Marrakech (Marokko i det hele taget) er ikke noget, du skal give dig i kast med. Vandet fra hanen kan gøre dig syg, og det er da noget af det sidste, du ønsker dig på din rejse. Så hold dig til vand på flaske, og så skulle du være på den sikre side.

#4 Respekter kulturen

Gennem de sidste par år er Marrakech blevet et større og større turistmål, og hvis du lader alle de billeder af bikiniklædte instagrammere narre dig, kan du hurtigt ende med at tro, at du kan gå rundt i gaderne iført korte shorts og en tanktop. Men normen er faktisk det stik modsatte her i Marrakech.

Når det kommer til muslimske lande, er Marokko forholdsvis afslappet, men du vil dog alligevel tiltrække en del ubehagelige og uønskede blikke, hvis du vælger at vove dig ud i alt for afslørende tøj. Så lad badetøjet blive på hotellet og hold dig derimod til noget, der i det mindste går til under dine knæ, dækker dine skuldrer og ikke afslører for meget bryst, når du skal på opdagelse i de marokkanske gader.

#5 Prut om prisen

I Marrakech er der ingen fast pris, så spørg altid om prisen på noget, du har forelsket dig i – Men forvent en helt sindssyg pris. Herefter, kan du lade forhandlingerne begynde. Bestem dig hurtigt for, hvor meget du vil betale og sæt din nævnte pris lidt lavere end dette. Det vil give dig mulighed for at hæve din pris i kampens hede.

Sørg for altid at have en endelig pris, i tankerne, som du ikke vil gå udover. Hvis du ender på et punkt, hvor der simpelthen ikke er noget kompromis, skal du venligt takke nej og gå din vej. Ofte er dette nok til, at dit endelig tilbud bliver accepteret. Hvis dette ikke sker, så frygt ej. Du skal nok finde en ny bod, hvor du har mulighed for at prutte om prisen, på noget du er forelsket i endnu en gang.    

#8 Lær et par lokale ord

Det officielle sprog i Marokko er arabisk, men store dele af befolkningen i Marrakech taler primært fransk. Du vil dog ikke opleve de store problemer, hvis du taler engelsk. Men, som så mange andre steder i verden, er det altid godt at kunne et par ord og fraser på de lokales sprog, hvilket i dette tilfælde er fransk og arabisk. Således, er det nemmere at etablerer vigtige oplysninger så som vejvisning, pris osv. Og vigtigst af alt viser du den lokale befolkning din respekt.

På fransk kan du for eksempel med fordel øve følgende:

DanskFransk
Goddag herre / frueBonjour Madame / Monsieur
Godaften herre / frueBonsoir Madame / Monsieur
FarvelAu revoir
JaOui
NejNon
Værsgo S’il vous plaît
TakMerci
Snakker De engelsk?Parlez-vous anglais?
Jeg snakker ikke franskJe ne parle pas francais
Retningen til…?La direction pour…?

#9 Drikkepenge

Drikkepenge – stadig en ting, der forvirrer os danskere. Vi ønsker ikke at virke uhøflige, men vi ønsker heller ikke at betale ekstra, når det ikke er nødvendigt. Men i Marokko er det en helt almindelig praksis inden for turismen. Som rejsende er det normalt, at man giver drikkepenge på restauranter, buschauffører, piccoloer osv. Det er derfor en god idé altid at have lidt kontanter på dig. Tommelfingerreglen er at lægge omkring 5-10% oven i regningen på restauranter og caféer, der er dog nogle restauranter, hvor de selv lægger drikkepenge oven i prisen.

#10 Taxi-chauffører er svære at forhandle med

Eller, det er nok den pæne måde at sige det på. En mere præcis måde er nok nærmere, at de for det meste er svindlere. Det betyder, at priserne på din taxi-tur vil være alt alt for høje. Et af de steder, hvor problemet er størst, er ved lufthavnen. Her burde en køretur ind til byen koste omkring 80 Dirham, men det er i stedet hele 350 Dirham du skal forvente at diske op med. Prøv at prut om prisen, måske er du heldig. Og ellers kan det være en god idé at forudbestille din taxi gennem dit overnatningssted – det vil formentlig være lidt billigere.

Inde i byen vil du nok opleve samme problem med, at priserne simpelthen bare er meget høje. En køretur, der burde koste 10 Dirham, kan du med en god omgang ”prutten med prisen” måske få ned på 20 Dirham. Altså skal du bare forvente at betale overpris på dine køretur eller være klar på at gå rundt.

Vi vil helt klart anbefale, at du får et par råd angående realistiske priser fra dit overnatningssted. Og være som sagt klar på at gå rundt – det kan sagtens lade sig gøre.

#11 Vejvisning fra fremmede er et no-go

Møder du en fremmede på din gåtur, der begynder at vise dig vej, skal du pænt takke nej og ellers holde dig væk. Du må ikke stole på disse mennesker. Det lyder lidt hårdt, det ved vi, men det er et råd, som er værd at tage med.

Der er helt sikkert venlige mennesker i Marrakech, men dem, der står på gadehjørnerne og siger ”denne vej er lukket” eller ”det er denne vej til Jama El-Fna”, er ikke folk, du bør stole på. Du risikerer at ende hos den fremmedes familieforretning eller endnu værre, i en ubehagelig situation, hvor den fremmed aggressivt insisterer på, at du betaler for din ”guidet” tur (ofte efter, at du allerede er fulgt med dem og har mistet din retningssans).

Hvis du farer vild, hvilket du formentlig gør, er det bedst at spørge om vej hos en ældre person, hos politiet eller at gøre brug af applikationen Maps.me. Du skal i hvert fald holde dig fra de lokale, der spontant tilbyder hjælp – det er ofte det rene fup.

#12 Gå ikke ud alene om aftenen

Her møder vi endnu en gang en titel, som mere eller mindre siger sig selv. Men du får nu alligevel lige endnu en uddybende forklaring. Om aftenen, når det er mørkt, er Medinaen ikke sikker at begive sig ud i. Du kan risikere at møde et par ubehagelige individer, når du går hjemad om aftenen. Det er derfor altid en god idé at være mindst to – og det er helt klart en fordel, hvis en af jer er af det mandlige køn. Så lad være med at gå alene ude, når det er mørkt – især som kvinde. På den måde undgå du ubehagelige situationer og har større chance for at komme helskindet tilbage til dit overnatningssted.

#13 Vær forsigt ved Jamaa El-Fna

Jamaa El-Fna er selvfølgelig et must at besøge, når du er i Marrakech. Det er en kæmpe turistattraktion og et sted du simpelthen ikke kan misse på din tur. Men sørg for at være forsigtig, og lad være med at bruge for meget tid der.

Slangetæmmere, hennatatovører og vilde dyr – det hele er der. Men forholdene er frygtelige og dyrene bliver udnyttet på den mest frygtelige måde. Så hold afstand til dette, og være forberedt på de hårde syn, hvis dit hjerte nemt brister. 

#14 Lommetyve

Det siges, at Marrakech vrimler med lommetyve, især inde i den gamle bydel – Medinaen. Vi så dog ikke nogle decideret lommetyverier, men vi så et par unge marokkanske mænd, der så ret sketchy ud, med lidt for dyre telefoner og fancy ure. Hvilke ikke helt lignede at være deres, når nu de forsøgte at sælge det til forbigående turister.
Så du skal sørge for at være opmærksom på dine omgivelser. Din taske skal altid være tæt på dig. Vi gjorde brug af en hængelås (med kode) på tasken, hvilket var en kæmpe succes. Og så havde en af os altid tasken på, tæt ind til kroppen. Et andet tip er helt klart, at du ikke skal tage alle dine penge eller dine personlige ejendele med dig på tur. Lad dette blive på hotellet i sikkerhed. Slutteligt, skal du altid sørge for at udvise sund fornuft og forsigtighed, så skal du nok klare dig, når du går på opdagelse i marokkanske gader.